
Redactie Stand van Nederland
4 jun. 2022
Er is onduidelijk wat voor hoeveelheden drugs het noordelijke havengebied van Nederland in worden gesmokkeld.
Er is onduidelijk wat voor hoeveelheden drugs het noordelijke havengebied van Nederland in worden gesmokkeld. Omdat er in de mainports Antwerpen en Rotterdam wel groot ingezet wordt op het bestrijden van deze drugscriminaliteit, wijken criminelen uit naar kleinere havens zoals die in Harlingen. Dat zegt burgemeester van de Friese stad, Ina Sjerps, die spreekt van een ‘waterbedeffect’. Zij pleit voor landelijke maatregelen.
De grote hoeveelheden drugs komen binnen via Rotterdam en Antwerpen, maar in Harlingen komen ook hele kilo’s aan drugs binnen, zegt Sjerps in WNL Stand van Nederland: Misdaad op NPO Radio 1. Dat komt volgens haar heel makkelijk de Harlingse haven in vanwege de openheid ervan. Daarnaast is het zo dat “de capaciteit van politie en justitie onder de maat is”, aldus de burgemeester. “Hierdoor krijgen de kleinere havens minder aandacht.” Ook moeten er volgens Sjerps meer rechters bij.
Wat ook meespeelt volgens de burgemeester is dat drugsgebruik ‘gewoon’ is geworden onder de jeugd. In de horeca in Harlingen bijvoorbeeld, wordt veel gebruikt.
‘Niet als laatste redmiddel’
Shanna Mehlbaum is criminoloog en deed onderzoek naar de betrokkenheid van de visserij bij maritieme drugssmokkel. Er zijn voorvallen bekend waarbij vissers cocaïne aan wal hebben gebracht, weet Mehlbaum. Maar over de rol die de visserij precies speelt in drugssmokkel is weinig bekend.
“Vooral als vissers economisch kwetsbaar zijn dan slaan lokale ronselaars van. Die weten vaak al wel van de problemen bij de kotter. Het gaat al niet goed met de kottervisserij dus je moet als overheid zien te voorkomen dat zo’n visser dit niet gaat zien als een laatste redmiddel.” De criminoloog pleit dan ook voor voorlichting en omscholing van de vissers.